Saturday, 4 February 2017

PERIA KATAK CICAH SAMBAL BELACAN

Assalamualaikum semua,

Okay harini ibu nak share sikit resepi yang boleh dibuat dengan PERIA KATAK ni. Kalau dah nama peria mesti dah set dalam kepala peria mesti pahit.  Dalam english pun nama bittergourd,  bitter tu maksudnyaa pahit 😊



Jadi untuk nak bagi ramai gemor ke bitterguard ni,  kitaa ubah sikit resepi cicah atau colek gan sambal belacan.  Pehhh,  memang jelijeh airlior wehh,  nak²  kalau sambal belacan pedas . Ibu xkuat dik,  boleh tambah 4 5 kali nasi ni.


Kalau yang tumbuk gan lesung lagi kaww rase diaa tau.  Tapi bahayaa tumbuk ni takot merecik ke mata,  tapi bilaa dah siap hasilnyaaa sangat² mabeles tau.  Nak² bekelah tepi sungai kat pondok dalam kebun durian ke.  Papaleh wehh!!  Sedap amat korang wehh.

PERIA KATAK CICAH BUDU

Selain tu,  ibu salu laaa jugaaa kalau xde belacan,  kitaa boleh excuse cicah gan budu. Favourite ibu kalau budu tu asam dia,  tempoyak. Mmg sedap penyet² lada yg warne putih tu,  pehhh pedas vs sedap.

Walapun peria katak ni pahit,  tapi bilaa kitaa pelbagai kan rase diaa,  insyaallah kitaa boleh telan tau.  Kalau macam ibu,  mmg ibu sukaa yang pedas² , jadi ibu combinekan rase pahit + pedas.  Cenggini rase diaa 👍.

PERIA KATAK GORENG BERLADA

Selain cicah² ni,  ibu salu jugaa buat goreng berlada ni 😊. Mehh ibu share sikit resepi nyaaa :

Ni caraa kampung betui ni ibu ajar ye.

1. Sebiji bawang besar
2. 3 ulas bawang putih
3. 10biji lada (ikut rase setiap orang)
4. Beberapa biji peria katak yg sudah di potong mengikut citarase yee.
5.sedikit ikan bilis (perasa) kalau nak letak mende lain pun boleh cth sos tiram, stok ayam atau lain²

Cara²nyaa

Nak hasil yang mabeles,  boleh tumbuk pakai lesung yee sayang²  .

1) memulaa tumbuk lada,  bawang putih n bawang besar n ikan bilis.
2) pastu bolehlaa panas kan minyak dan goreng bahan tadi sehingga bawang masak. Masuklaaa garam secukup rase yee.
3) lastly masuk laaa periaa,  kacau sehingga sebati dan bolehlaa hidangkan yee 😊

Jadilaaa peria katak goreng berlada 😊


PERIA KATAK DAN KENCING MANIS

Kebanyakan yang mengamalkan peria katak ini,  orang yang menghidap penyakit kencing manis. Mak sedare ibu,  diaa dah makan ubat kencinga manis yee,  sebelum pergi cek diklinik , dia akan makan peria katak macam makan buah epal tu untuk menurunkan kencing manis diaa.  Alhamdulillah setiap kali g cek,  xpernah laaa tambah ubat dah.

Kebanyakan mereka yang kene kencing manis berjaga²  dari segi pemakanan dorang tau,  tinggi sngat kencing manisnyaa pun xboleh,  rendah sangat pulak kencing manisnyaa pun xboleh jugaa.

Sekarang ni pun payah nak cari peria katak kat pasaraya kann,  melainkan cari di kampung² dengan harga yang berpatutan.
Kenape yee pengidap kencing manis sesuai mengambil PERIA KATAK ni ye?

Okay ni ibu nak ceter apa khasiat peria katak ni sehingga ibu jadikan menu wajib untuk seharian.

👉 rendah kalori (perasan x,  pesakit kencing manis kurang makan nasi sbbnyee risau kencing manis tinggi. Jadi bolehlaa amalkan ye) (untuk diet pun bagus ni)
👉 tinggi serat dan anti-oksida (kalau dah tinggi serat,  tiada lagilaaa masalah xlawas ye korang²)(anti-oksida yang boleh bantu mengawal gula dalam darah)
👉 mempunyai carotene,  leutein dan vitamin c ( anti-oksidan yang membantu anti - penuaan,  anti kanser dan mencegah sakit kronik)
👉 membantu menurunkan kolestrol

Banyak lagi khasiat diaa sebenarnyaa,  tapi buat mase ni ibi share yg ni je dulu yee 😊

Khasiat peria katak memang banyak tapi tu semua atas kita , antara nak dengan xnak aje.  Kalau sayang badan,  boleh laaa amalkan selalu peria katak.  Baik kitaa cegah dulu penyakit dari penyakit tu datang sendiri kann.  Kalau dah ade penyakit,  nak sembuh tu nnti ambil mase pulak.


Ada nyonya tanye,  kalau peria katak ni xde,  mana mau cari yang ada khasiat macam peria katak maaa?  (cakap mcm org cina sikit) . Apa jawapan ibu mase tu?

Jawapan ibu,  ' ada maaa. Khasiat diaa sama macam peria katak maa.  Aunty jangan risau.  Kalau aunty minat,  boleh call saya. '

Korang boleh jugaa contact ibu jikaaa berminat yee 😊 boleh jugaa share resepi gan ibu yee semuaa.  Jangan risau,  ibu xmakan orang,  ibu makan  >>>peria katak cicah sambal belacan<<< ajee. 😘

Maklumat lanjut boleh whatsapp ibu yee 0139449174.

No comments:

Post a Comment