Tuesday, 9 May 2017

KHASIAT HEMPEDU BUMI

HEMPEDU BUMI DAN KHASIATNYA


ASSALAMUALAIKUM SEMUA .
Apa khabar semua semua ? sihat ke semua anak anak ibumudagjes ni . Lama dah ibu xberaksi di blog ni kan ? ibu rasa sekarang musim demam laa . Ramai kawan kawan ibu demam + selsema + batuk . Mungkin musim demam agaknya . Okay harini ibu nak share sikit herba kampung HEMPEDU BUMI .



Nama saintifik HEMPEDU BUMI ni ialah ANDROGRAPHIS PANICULATA . Pokok ni banyak dijumpai di Malaysia , China , Indonesia , India dan Thailand . Haaaa , kenape nama HEMPEDU BUMI ? Orang melayu panggil hempedu bumi sebab rase dia , pehhh memang pahit sangat .Tapi kalau xpahit bukan ubat namanyaa yee korang . HEMPEDU BUMI  kalau diterjemah ke bahasa inggeris “bile of the earth” dan ia terbukti kuat melindungi hati dan memulihkan kesan hempedu .jom sesame tengok KHASIAT HEMPEDU BUMI .

KHASIAT HEMPEDU BUMI
            : mampu melindungi untuk hati , pancreas dan sistem penghadaman
            : membersihkan hati dan darah secara semulajadi
            : melindungi dari ulser perut dan duodenum
            : membantu menurunkan kencing manis
            : merawat kencing manis
            : melegakan demam
            : antiradang , antibakteria dan antivirus
            : boleh menghapuskan cacing dalam pencernaan
            : boleh merawat luka
            : boleh mencegah selsema
            : membantu mencairkan kahak


CARA MENGUNAKAN HEMPEDU BUMI :
            Untuk masalah dalaman seperti KENCING MANIS , DARAH TINGGI , DEMAM , SELSEMA dan sebagainya , anda bolehlaa ambik daunnya  , basuh dulu yee . jangan sambar terus yee . selepastu bolehlaa ambil air panas tuangkan dalam cawan dan biarkan ia sejuk dulu , bolehlah diminum sampai habis . Mak ibu selalu buat sebelum g klinik nak cek darah tinggi . Memang turun darah tingginya tau.
            Untuk luka , kene gigit serangga bolehlah ditumbuk daunnya dan sapukan ditempat yang luka tu .  Dulu ibu pernah kene alergik yg teruk sangat (gatal) ibu ambik daun ni , apply kat tempat gatal tu . Alhamdulillah lega sangat , xda dah gatal gatal tu .

Haaaa ? apa ? pahit ? yee , memang pahit tapi nak sihat kan , perlulah telan aje . ibu minum jugaa yee anak anak . nak sihat punya pasal yee . so , janganlah pandang remeh jika korang nampak pokok HEMPEDU BUMI  ni dimana mana yee . Kalau kat tempat ibu ni merata ada tumbuhnyaa . So , bila dah ada kene laa manfaat kan . Herba semulajadi tu kan , mana nak dapat kann .

Jadi korang korang jagalah ksihatan korang elok elok yee . Kalau rasa xboleh nak cari HEMPEDU BUMI ni , boleh cari supplement yang sama fungsi dengan HEMPEDU BUMI . Haaaa? Apa ? ada ke ? mestilah adaaa tau . Untuk maklumat lanjut bolehlah call / whatsapp ibu di talian 0139449174.

Salam sayang

ibumudagojes

No comments:

Post a Comment